♥Ms Y & Mr K ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥Our Lil' Princess ♥


♥Followers ♥

My Nuffy

Monday, June 27

Review My Day: Deco Bilik Pengantin

Salam Readers..

Yes i'm back!!huhu..>>budget org ternanti2 sgt update di sini.Owh pg isnin yg hujan,rindunye kt Mr K.2hr duk kt umh dgn Mr K tanpa ke mne2..sbtu dan ahad hari memasak sedunia..haha ok dh start nk melalut..better stop yumie!!

Ok hr ni nk citer pasal deco bilik tidur sye..but please don't put high expectation to my room ok..seriously,sye hanya prefer simple deco shj di bilik tidur..sye xnk yg berambu ramba or bertabir2 bagai..mula2 dpt bantahan jgk dr mak,die siap dh beli kain.tp lme2 die iktkn je kehendak sye.kain yg die dh beli tu sye xpasti ape jd nye.tp ade something yg die buat dgn kain tu..huhu.but guess what??rmai jiran2 tetangga yg masuk blk sye ckp bilik cantik,nmpk kemas je.xmcm biasa dorg tgk..owh sye suke dan senyum meleret jek;)


So utk bilik tidur ni mak just belikan cadar, beli kain utk kelambu dan jahit kelambu then buat bantal kecik dan jahit sarungnye sekali..Set bilik tidur??eh of coz le beli baru.haha..tp sye xde pic yg capture keseluruhan bilik tidur sye secara close up..tp yg ade ni bleh le nmpk jgk sikit..hihi..


**Segala gambar,sila klik utk pembesaran dgn sehat:)
 

simple as i needed
Amacam,simple giler kn??tp yg penting sye selesa..huhu..sgt seronok tdo kt bilik pengantin.feeling diva uolss..smpi siapkan hantaran pn nk dlm bilik gak.haha punyela skenye duk dlm bilik pengantin..>>pdhal buat dlm bilik sbb xnk org kaco or tgk2 sgt:p..Cadar tu my mom beli dgn harga RM100++..Less 70% my mom said.die beli dkt Mega Mall Kuantan.My mom with my auntie yg pilih.i tau2 time blk kg cadar dh sedia ada,same as set katil.tau2 je my mom n dad dh pilih and tempah..hehe asalnye angan2 sye nk set putih,tp ayah xsuke sbb sume nmpk putih je the whole room..that's why die pilih set katil cm kt atas tu..tp xpe,sye suke je.lgpn biar le dorg pilih ikut kehendak hati dorg sbb set ni pn bukan sye nk angkut g umah sewa pn.set ni akan kekal kt bilik tidur kt umah parent sye ni..hihi.


Jom tgk kelambu yg my mom jahit plak.err tp xde yg closeup sgt..hihi.ini je yg ade.gigih tau esknye nk nikah,mlm tu bru ayah n adik2 sebok duk panjat2 dinding tebuk lubang and lekatkn kelambu tu..yelah,dh dekat nk kenduri,so dorg mmg bz giler dgn urusan2 len.tp mlm tu kerah jgk dorg wt.huhu.

Focus pd kelambu ok,bkn pd pengantin:)
Btw, frame kelambu itu adalah hasil DIY my beloved dad.yup ayah sye pn seorang yg boleh dikatakn kreatif jgk mcm mak.rumah kediaman skrg adalah hasil tukangan die sendiri ok.So frame kelambu tu pn sme gak.die guna kerusi rotan lme kami yang bulat dan besar.mcm contoh kt bwh ni..

Lbh krg mcm ni le kerusi tu.tp lebih bulat dan besar lg..Pic credit to Google..

Since kerusi tu dah lame x digunakan sbb kaki die dh patah,so ayah potong 2 frame die yg bulat itu dan gunakan sbg frame kelambu sye tu.mak mmg jahit langsir tu based on frame kerusi tu.sbb ayah awal2 lg dh ckp nk guna frame kerusi tu sbg frame kelambu..so jadi le frame kelambu tu separa bulat..amazing job from my mom and my dad.tp mak sye mmg fabulous le.sbb kelambu yg die jahit tu mmg ngam2 dgn frame yg ayah sye potong tu.pdhal time jahit tu ayah xpotong pn lagi frame kerusi tu.dh nk psg bru terkedek2 nk potong frame tu. huhu..agak2 korg dpt imagine x pe yg sye cerita ni??huhu my bad,xreti nk describe cane..ekeke..


Then now, we talk about bantal plak..owh bantal ni actually buat sye btl2 in love..mak mmg pandai menarik perhatian sye!aslnye sye nk beli je sarung bantal,tp mak ckp die mampu buat.so i wondering jgk cmne die nk buat sbnrnye..then bile dh siap,buat sye tersenyum lebar..once again, she's amazed me!!


Pengantin & bantal usai bersiap2 sambil menunggu arjuna:)
Disusun kt tepi katil sbb pengantin duk berkubang kt ats katil amik gmbr..lol

Deng!closeup bantal..abaikan kad tu ye.kwn sye sje letak kt situ..huhu
Ha ingat lg x entry sye yg ini??pasal Mr K diy utk big day kami..hehe.satu dh terjawab kn,it's easel stand..then the 2nd one,rmai yg xbetul teka..hihi.sebenarnye itu adalah lampu tidur!!haha..so sye dh gunakn lampu tidur tu sebagai hiasan kt dlm blk,letak kt side table..ce tgk blk gmbr kt ats tu if perasan..yg bwh ni gmbr jelas cket even xfull.hihi..

hehe ok x lampunye??hurm sblh tu adalah bekas bunga rampai..
Mr K gunakan lidi cucuk sate tu,chopstick, kertas mahjung then alas lampu tu sye xsure die guna ape..nk kte span,tp bkn span..tah le,nt sye tnye die blk..hihi..bangga bile org2 sekeliling sye yg sye sayangi gigih DIY utk jayakn majlis dan impian sye..huhu..btw, lampu tu share table dgn bekas bunga rampai..ini pn sye punye keinginan jgk..awal2 dh pesan kt mak suh makcik2 yg rewang tu nt siapkn bunga rampai..sye nk blk sye bau haruman bunga rampai,bkn Ambi Pure..haha tah pape.lol..


Lastly, sedikit deco kt dressing table..yg ni pn minimal je deco sye guna..letak frame gmbr pre-wed yg sye beli kt IKEA, lilin hijau dan putih juga beli kt IKEA kemudian pasu bunga ape tah, kakak sepupu sye cilok dari beranda tempat mak sye letak bunga2 die..huhu.hentam jela,sye mls nk argue.haha.sekali tgk nmpk cantik gak n segar je mata memandang..muahaha..


Nmpk penuh sikit sbb termasuk sekali dgn baby oil,bekas brooch sye & pomander ball flower gurl sye..huhu
Haha mne2 mst ade kad tu.sbb ni dr album yg kwn sye snap..ekeke.
Ok xnmpk plak lilin hijau tu,terlindung kad.spe yg pernah survey lilin kt IKEA sure tau cmne rupa lilin tu..ia tinggi sikit dr lilin putih tu dan xgemuk sgt cmtu..sye letakkn dlm piring hitam juga dr IKEA kemudian sye ikat dgn reben lebihan deco hantaran.hihi..idea dtgnye dr Pn Lynda sewaktu tgk review deco blk tidurnye..belakang lilin tu sye letak vase kecik yg boleh letakkn bunga hidup berwarna putih tu.vase juga dr IKEA dan bunga putih tu(sye xtau pe nme..) lebihan gubahan sireh junjung.huhu..then once again kazen sye tmbh bunga ros mcm hidup tp xhidup tu bg nmpk penuh cket..bunga tu lebihan deco bekas hantaran cincin tuk Mr K:)..


Fuhh tamat utk bilik tod.hihi..pjg gak entry x ni..haha,xpela,jnji para pembaca, ibu2 semuanya(cm nyanyi dangdut goyang inul lak) >>sigh melalut lg, puas hati bce review x ni..hihi.Maaf le klu ade yg xdetails or cmne..klu ade pape tnye je blk kt sye k:)


Till next entry..take care uolss..


Dadaaaa..


p/s: mode rse mcm mahu blk kg &  tidur di bilik pengantin..hahaha

21 comments:

  1. alamak terrrfocus kat pengantin la! kekeke

    btw i suka something yg simple :)

    ReplyDelete
  2. Nana: Ngeee nana ni,kn dh pesan jgn focus kt pengantin..haha

    ReplyDelete
  3. simple. suke. yg penting laluan utk ke tmpt yg penting x terhalang. hehehe.

    ReplyDelete
  4. Alia: Hehe thanks..yes it's important..laluan ke tmpt yg penting xsepatutnye dihalang.especially laluan ke toilet.haha..

    ReplyDelete
  5. wah..sambil menunggu arjuna..:P..

    ReplyDelete
  6. Kina: haha nget r kina ni:p..xpe,u just wait for ur turn..time tu debo2 tau..lol

    ReplyDelete
  7. fewiitttt.cntik aa yumie blik u.sejuk mata memandang

    ReplyDelete
  8. Lisa: haha sme goes to me.sejuk je rse duk dlm tu.ekeke.u nt deco sendiri je simple2,mst cntik jgk jdnye:)

    ReplyDelete
  9. dimana ada kad,disitu ada huda..hehe

    ReplyDelete
  10. kad tue mmg akan ada jek..i like ur room..
    simple+nice+sweet...

    :)

    ReplyDelete
  11. Ctmah: huhu tahnye..agknye semua tmpt die test ltk kad tu then snap pic..haha den dh xperasan dh..bz..ekeke

    Norul: hehe thanks..like le sbb klu xlike xdpt le tdo dlm blk tu hr tu.haha:p

    ReplyDelete
  12. i folow..sumber inspirasi ni!

    ReplyDelete
  13. Nana: Erks!sumber inspirasi ke??malu..i bese2 sje.xbyk memberi inspirasi sgt.btw thanks nana sbb dh jd follower i yg ke 100:)

    ReplyDelete
  14. cantik lar bilik...rase macam tenang jer...:)

    ReplyDelete
  15. Aty: yup,mmg sgt2 tenang bile ade dlm blk tu.even skrg pn time blk kg,still lg rse ketenangan bile duk dlm blk tu.huhu

    ReplyDelete
  16. mohd khairir ismail...July 1, 2011 at 3:53 AM

    alas lampu 2 bukan span r syg..tapi kadbord plastik yg keras 2..klu ikut yg sebenar die pakai kayu nipis(playwood) tapi xde 2 tukar pakai yg 2..huhu

    ReplyDelete
  17. Husband: yes,thanks tlg jwb..syg mne le tau sgt bab2 ni kn.huhu..

    ReplyDelete
  18. Awak,mak awak buat kelambu guna kain apa ek? Kain net lembut ke atau kainchiffon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak xtau lak ape jenis kainnye yang..tp yg pasti kain mcm 2nd layer tuk langsir tu.yg jarang.tau kn??huhu

      Delete
  19. Awak,mak awak buat kelambu guna kain apa ek? Kain net lembut ke atau kainchiffon?

    ReplyDelete

♥ Your notes ♥