♥Ms Y & Mr K ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥Our Lil' Princess ♥


♥Followers ♥

My Nuffy

Wednesday, June 29

Review My Day: Canopy + Meja Makan Pengantin + Makanan Tetamu & Pengantin

Salam Readers..

Ok hari ni update psl yg di atas tu..utk perhatian,sye xde amik catering ok..100% gotong royong org kg..Felda ni lain sikit.klu ambil catering nt, kononnye org merajuk xnk dtg tlg dh..haih tahle,mcm2..tp 1 yg bestnye gotong royong ni,kenduri adalah sgt meriah bg sye.sbb 3-4hr sblm kenduri org dh bersilih ganti dtg menolong kt umh..riuh rendah umh,dgn mcm2 perangai dan adengan usik mengusik..yg diusik spe lg klu x si pengantin ni>>pengantin basi yg dh nk jd mommy dh.lalala..

So untuk makanan tetamu,Alhamdulillah semuanya ok.dgr citer ada yg bertambah.makcik yg jg buffet bgtau,xpenah lg die jga buffet yg org beratur nk amik makanan punyelah pjg.mknenye tetamu hr tu mmg sgt rmai.Alhamdulillah syukur sekali lg..tp pd tetamu yg dtg pkul 4 tu sye dgr cerita ade jgk lauk yg dh abs iaitu ayam grg..ye menu plg laris hari tu adalah ayam grg.ayam yg diternak sendiri oleh ayah sye..korbankan 160 ekor,tp masih xckp lg.mlm tu family pengantin hanya mkn lauk mne yg tinggal je.ayam,abs!huhu..xpela,ayah sye ckp die puas ht dpt jamu org.biasa klu dkt kenduri ayam biasanya dicatu.hehe..

Untuk makanan pengantin pulak,yg ini mak sye serahkan pd adik beradik die utk siapkn.tiada cmpur tgn org luar,hanya makcik sye..ptt le sedap lauk yg ade 2..pengantin biasalah,mne dpt mkn dgn byk dan tenang.tp Mr K bleh plak menambah..sye pelik.huhu.dkt meja mkn pn yg melayan kami dan jg keluarga Mr K adalah terdiri dr makcik2 dan jg kakak2 sepupu sye..owh i like!!mmg raja sehari lah..nk apa,semua dorg ambikkn letak dlm pinggan.pengantin hanya mkn..haha..Jadi kesimpulannya untuk makanan tetamu dan jg pengantin,sye dan family sgt2 puas hati..


Baru duk nk mkn,kwn2 Mr K dah serbu nk bergmbr sbb dorg nk blk cpt..
Ok nk citer psl canopy dan meja pengantin plak..tgk gmbr kt ats tu,simple giler kn??ok xpela psl simple tu.tp ade citer disebaliknye,yg berjaya buat amarah pengantin memuncak sekali lg slps incident nikah yg kelam kabut tu..


Citernye mcm ni, mak dan ayah decide amik canopy dgn related family jgk le utk mjls sye ni>>sorry sye xbleh mention siapa vendor tersebut sbb berkait dgn family.so 1month b4 majlis, sye dgn mak g jmpa vendor tu utk confirm kn balik ape yg kami nk and byr duit booking/depo..maka sye inform le sye nk:

1. Utk tetamu, meja pjg biasa dan kerusi biasa xperlu disarungkan.then mereka bgtau meja mereka akan alaskan.ok fine,xpelah mcm tu.mne yg kami xminta tp die nk bg, kami accept jek.jumlah khemah utk tetamu shj dh 4.
2. Utk pengantin dan family lelaki, tmbh 1 khemah berlainan dan sye nk meja mkn pjg yg muat utk 8org shj.mknenye meja yg dihias cntik le kononnye kn..selebihnye utk family len,sye nk 2 meja bulat berserta dgn dome set sekali.ok vendor setuju.then die offer kerusi mkn pengantin dgn tmbh harga RM60 je.mule2 sye mls nk amik,tp mak ckp amik jela..so sye ubah fikiran bile mak ckp mcm tu..
3. Vendor bg flower arch,eventhough sye xnk pd mulenye.tp die ckp ini free sbb die nk bg kt sye.sementelah ank vendor ni yg tukang buat flower arch n hias meja tu nt adalah kwn sye jgk.then sye terima jela kn..


So total semua tu adalah RM1100 shj.harga ni termasuk dgn pertambahan 2 meja bulat di khemah pengantin dan 2 dome set serta kerusi pengantin.sbb utk dome set ni dikre harga len.khemah adalah khemah arabian bkn diamond.tp harga die kire sme dgn harga khemah diamond.ok sye dgn mak puas ht dgn harga yg vendor bg..


xde pic lbh jelas utk canopy ni.huhu


But then, bile tba msenye ape yg sye mintak xdpt!!sye tgk lps dorg siapkn meja tu,xde meja bulat,xde dome set dan xde kerusi pengantin.owh sye rse nk mengamuk dh.siap mntk no fon vendor tu dgn ayah,tp ayah xbg sbb family.so die xnk jd kecoh.waaaa i hate to deal with related family klu bab2 gini!!tp nk wt cmne,ns dh jd bubur.iktkn ht sye,sye nk suh die hantar sume2 tu pg tu jgk.tp mak suh sye byk2 bersabar.dh le meja pengantin tu die buat bentuk U,then senget plak tu.mcm mne org nk mkn nk letak lauk pauk??nsb bek pakcik sye prihatin,pg tu die cari kayu n batu untuk tampung kesengetan meja tu spy senang org nk hidang mknn nt.so duk le si raja sehari bersantap dgn kerusi yg sme je mcm tetamu dan hanya disarung dgn kain shj.tension weh tension!!


Time nk byr abs,sye suh mak mntk kurang n bgtau ape yg kami dh mintk tp xdpt tu..tp die bleh ckp xtau n xde..hangin x??sudahnye,die bg kurang RM100 jek.huh mcm mne le nk maju mcm ni kn klu dh xbpe nk jujur..ataupn die yg xreti nk manage??sbb sye tau on the same date,die pn ade byk tmpt lg yg gunakn khidmat die..


So moral of the story, klu korg g tempah ape2 je especially bout catering n canopy ni sila le korg salin semua list2 brg2 yg korg mntk tu..it was my bad,sbb sye trust vendor tu as related family.so sye xde lah salin sume2 tu.tp i remebered 1 by 1 ape yg die listkn kt dlm buku catatan die tu.sbb die tulis dpn mte sye,die buat kire2 dpn mate sye..mmg mate syg xlepas dr tgk ape yg die list kn nk bg kt ktorg time tu.sye nk je b'dpn dgn pakcik tu n ckp suh die semak blk buku die tu.tp ayah dh warning awl2 jgn msk cmpr..arghh geram btl!


Skrg sume tu dh lepas,sye redha jela even smpi skrg pn still ade lg rse xpuas ht tu.huhu..so nah sye letak cket gmbr pakcik2 gotong royong kt umh cuci pinggan dan cawan time kenduri..mau sejukkn mata dan hati lps celoteh pjg..haha..


Bhgn buat air dan cuci cawan..

Bhgn cuci pinggan shj.xbleh cmpr dgn cwn,nt berminyak..huhu
Ok le, till next entry k dear..take care uolss..


Dadaaaa..


p/s: trs rse pening pale..jgn high blood sudah..huhu

12 comments:

  1. ya Allah dugaan betol...kalo i mesti dh takde mood time tu...hihi

    ReplyDelete
  2. Nana: tau xpe..tp time tu xbleh nk wtpe dh..redha jela.pstu senyum je..tp lps majlis sedih bile terpk blk perjalanan majlis kte.huhu

    ReplyDelete
  3. Maera: Yes harga mmg ok.tp yg penting ketepatan jnji pd customer..itu yg kte geram sgt..huhu

    ReplyDelete
  4. kite ni mmg amek pngajaran dr ex b2b. ms jumpa caterer dia bg kite 1 copy, so ape dia ckp kite catit, jd if pape berlaku nnt ade black n white kan

    btw, congrats yumie :))))

    ReplyDelete
  5. kesian yumie..tu laa susah jugak deal dgn org yg suke amik kesempatan kan..

    ReplyDelete
  6. Poyati: Yes it's an advantage for u n other b2b's..amik pengajaran dr ex-b2b..make sure catit segala ape yg dorg inform,klu bleh siap dgn date skali.nt sng jd bukti.huhu
    good luck yatie:)

    Cikkin: hehe dh lps pn cikkin.kekdg kte pn x expect benda cmni bleh jd..mmg terkilan gak le..huhu tp nk wt cmne kn..

    ReplyDelete
  7. mmg x puas ati ler...huhu..
    nk kena take note jugak nie..
    :)

    ReplyDelete
  8. Norul: ya take note utk persiapan kamu thn dpn.lol

    ReplyDelete
  9. lame simpan cite eh...ni dah lepas jgn marah2 k..huhuhu.ingat baby dalam perut 2...

    ReplyDelete
  10. Anon: My dear anon husband>>yes i know u're my husband..hihi
    baeklah,skrg dh lps.syg ingt nye baby dlm perut ni:p

    ReplyDelete
  11. mohd khairir ismail...July 1, 2011 at 3:48 AM

    wah hebat kenal sape anonymous 2 eh...huhuhu..mmg husband awak pn yg commet 2..
    nak pesan jgn stress2,makan ikut masa n makanan yg berkhasiat,jgn marah2..minum susu,makan ubt..ingat dAtas selalu..insyALLAH..

    ReplyDelete

♥ Your notes ♥