Nmpk kurang menarik.. |
It's 1 of my fav pudding.well i really love pudding to the max.bg le pudding ape sje akn sye mkn dgn bersungguh2.kecuali puding tu xsedap le bru le xbersungguh mknnye.miahaha..
Sedap buat menyamankn tekak di tengahari dn panas begini sambil bersantai dihujung minggu.
straight to the point.ini resepinye*resepi simple pn sibuk nk share jgk.huhu:
Bahan2 kastard:
- 1 cawan tepung kastard
- 4 cawan air
- 1 cawan gula * tp sye guna xsmpi 1 cawan,hanya 3/4 je.
Cara2nya:
- campur semua bahan2 dlm periuk n kacau smpi sebati.
- masak ats api yg sederhana smpai pekat dan likat.
- my own version: sye ambil 2 sudu buah-buahan campuran berserta dgn air die sekali dan cmpurkn sekali dlm kastrd ni.sbb tu guna gula xsmpi 1 cawan:)
- masukkan dlm loyang atau bekas yg uols nk guna,bg sejukkan sekejap lepas tu msk dlm peti ais.
- Tips: make sure loyang or bekas yg nk digunakn tu dibasahkn dgn air dlu sikit.supaya senang nk dikeluarkn time nk mkn nt.utk elakkn melekat kekdahnye.heh
Bahan2 Kuah:
- 1 tin susu cair
- 1 tin buah-buahan campuran
- 1/2 cawan gula *pn xsmpi 1/2 cawan sye guna.sbb syrup buah-buahan dlm tin tu dh manis.so ikt citarasa masing2..
- 1 cawan air masak
Cara2nya:
- campur semua bahan dalam periuk dan masakkan atas dapur.xperlu smpi mendidih,just make sure gula itu larut.
- biarkn sekejap dlm periuk bg sejuk sikit.then bru letak dlm bekas tuk disimpan dlm peti ais.
So siappppp..simple n senang kn??after 2 hours dh boleh keluarkn dr peti ais utk dimakan.btw,puding ni sedap dimakan waktu sejuk2 tau.as i said b4,sedap utk menyamankan tekak:p
tp sedapppp uolss!! |
Seriously, nmpk cm "alah xmenarik mne pon".tp sedap ok!!xmanis,xtawar.manis2 buah gitu..
Iman??owhh sorry,iman xbleh mkn lg.so rse dr susu mama je nt.lol
papa iman kurang gemar,so mama die jela yg ngapp sorg2.hahaha conquer abs.err tp klu buat puding truffle laju lak die mkn.demand!:p*hurm dpt mkn puding truffle pn sedap gak ni.tp dh byk x wt.so len x r plak.heh
owh ya,klu ikt dlm buku 1 Hari 1 Resepi, kuah die boleh ditambah yogurt.oleh kerana yogurt xde,so gne ape yg ade je.tp next time nk try gak r letak yogurt,tgk pe rse.tp yogurt asli tu klu kte dh gne,if simpan dlm peti ais tahan bpe lme ek??uols tau x??kindly share plzzzz.hehehe..
p/s: selamat mencuba:D
sedappp...1st time i mkn puding cmni masa pegi johor dulu...blh mix dgn sumi or jelly kn? dulu tak pernah mkn pon puding cmni...kekeke
ReplyDeleteNana: yup boleh mix dgn sumi or jelly gak.even agar2 buat sendiri n berwarna-warni pn bleh mix jgk.then cmpur lg nata decoco,bertambah2 sedap.hehe..bleh try wt sendiri psni nana if nana suka mkn.sgt simple.hihi
ReplyDeletesdapnya..len kali b4 singgah jmpe iman nk request kt mama iman buatkan lah..
ReplyDeleteboleh ek?
:P
sedapnyee!! i mmg hantu desert2 camni...
ReplyDeletewahh serius tergodaa
ReplyDeleteNorul: bleh e.tp tgk keadaan le.klu last2 minit gtau n bahan xckp,mmg xdapek le nk buat.hahaha
ReplyDeleteSchaz: seppp!!i pn hantu jgk dessert2 ni.heh
DD: ape lg,buat le..resepi sudah ade..senang je ni.petik jari dd bleh buat la:D
ReplyDeleteyumie try wat triffle plak..so sedap..hehehe...
ReplyDeleteKak Haiza: dh byk x wt dh.tp xpernah share dlm blog.haha.mmg sedap giler triffle tu.husband org klu bg kt die bkn main ngadap.hoho
ReplyDelete