♥Ms Y & Mr K ♥

Daisypath Anniversary tickers

♥Our Lil' Princess ♥


♥Followers ♥

My Nuffy

Thursday, October 21

Tiada Sebarang Progress Update Melainkan Pasal Ayam

Salam Readers..

Sye kembali lg dgn tiada sebarang progress update..boleh mcm 2??yg sye tau skrg ni mak sye kehabisan stok dawai utk bunga stokin..kt kg sye 2 xde jual.mknanye sye perlu cari di sini dan pos pd mak sye selewat2nye mgu dpn.xsmpt tgu sye blk rye hj nt..lmbt sgt ktenye.skrg ni die dh cuti wt bunga pahar dh 4hr..huhu.mak sye byk keje len lg ktenye..haha.
Keje len mak sye itu, jd mandur ayah sye bina reban ayam..ape kaitan??owh perancangan murni ayah adlh,ayam2 itu nt akn dikorbankan utk majlis sye nt.so de mse lbh krg 3/4bln le utk ayam 2 m'bsr.Makanya pesanan utk bakal ayam, m'besar dgn sehat dn kuat hokke.nt sye nk jamu tetamu..klu isi kamu byk,maka tetamu sye akn tersenyum puas ht setelah menjamu selera.

Jgn riso kwn2,ayam itu bkn ayam kg.ia ayam separuh kg dan bdr.keh3x..ha sbnrnye nk gtau kt sume,ini adlh slh 1 cara lg ibu bapa sye melakukan penjimatan.sbb klu beli ayam yg dh siap disembelih mahal woo.nt xdpt nk beli byk2..tetamu pn nt xdpt nk mkn ayam puas2 sbb ia mungkin akn dicatu..so ayah sye xmo mcm 2,catu2 makanan bagai.plus,ayah sye tau tetamu die nt rmai.especially kwn2 die je dh bpe rmai.Oleh itu,t'hasil le idea utk ternak ayam sempena majlis yg bakal diadakan nt.tmbahan plak,kazen sye ade bisnes prosess aym setelah disembelih.so dh menyenangkn keje di situ kn??
nt merasale mereka/pakcik sye utk sembelih aym2 tu nt,dn kemudian hntr kt kazen sye utk diproses.Jd kos yg ayah sye perlu keluarkan hanyalah kos membetulkan reban[sebab reban aym yg lama dh de.just nk renovate smule je] dan kos upah kazen sye proseskn aym tersebut..Cbe korng bandingkn kira2 yg sye buat secara rambang di bwh ni:

Kos klau nak beli daging ayam yg x diternak sndri:
--------------------------------------------------

Harga ayam = RM6.90 per kg (ni harga ikt kazen sye tolak pd peniaga di psr.klu kt psr lg mahal ok)

Normal berat ayam seekor =  1.2 - 1.8kg

Klu nk 100 ekor = 100 x 1.2kg (sye amik anggaran plg ringan) = 120kg x RM6.90 = RM828

Jadi Total Kos Utk Ayam shj (xmsk bhn2 masakan) = RM 828

* ha dh hampir RM 1k kosnye.Itu klu btl2 dpt aym yg berat xlbh dr 1.2kg.ngeee
* kekdg 100 ekor 2 xckp tau klu rmi tetamu yg hanya mkn aym atau mkn aym lbh byk dr dgg..haha

Kos klu ternak ayam sndri:
------------------------------

Anak ayam seekor = RM 1.50 (harga ni ayah sye dpt dr supplier)

Ternak dlm 200 ekor = 200 x RM1.50 = RM300 (klu ayam2 ni membiak mungkin dpt lebih dr yg diternak..haha)

Upah sembelih ayam = FOC (pakcik sembelih atau ayah sndri yg sembelih)

Upah kazen bersihkan ayam = RM200 (sye xtau nk agak sbb slme ni die sndri yg dptkn ayam,sembelih dan bersihkan.Maka die jual dgn harga di atas pd pemborong atau peniaga) ~ hopefully free..haha TBB sungguh sye ini.semua mahu disponsor.
Total = RM300 + RM200 + RM100 (spare for extra) = RM 600

* So beza adalah RM228.ha jimat x??jimat x??
* Dengan modal RM600 ayah sye dpt 200ekor ayam.tp modal RM828 ayah sye mungkin hanya dpt 100ekor ayam..huhu
* Ataupun,mungkin ayah sye akan keluarkn modal yg sme dgn beli yg dh siap tetapi jumlah ayam adalah melebihi jumlah ayam yg dh siap..~ huhu phm ke pe sye mksdkn ni??

Ini adalah anggaran kira2 sye wt sndri je.mungkin ada yg salah atau B2B len bleh dpt harga lg rendah dr ape yg sye kre..jd harus diingat,itu adalah anggaran sye shj berdasarkn ape yg sye tau..huhu.klu ade idea,info or mayb sye ade slh sila le komen dn btlkn k..ini semua berdasarkan apa yg sye dgr dr perbincangan ayah,mak dan pkacik makcik..huhu..ayah sye ckp biasanya time kenduri ayam slu xckp klu cket je kte sediakn.Jd ayah sye klu boleh nk elakkn makanan drp xckp.
Makanya ayah sye berusaha keras utk ternak ayam sendiri..hehe..chaiyukk ayahku syg..hehe

dadaaa..

6 comments:

  1. eh2. kos bagi ayam makan? hahah

    ReplyDelete
  2. Sarah:.haha..aah kn kos ayam makan i xkira lak.tp i rasa xde le byk mne kot.sbb nt mst ade ns lebih2 mak i bleh bg je kt ayam2 tu..ps2 ayah i ble dedak tuk ayam2 tu tmbh berat badan dan membesar..dedak tu xmahal mne kot kn??haha

    ReplyDelete
  3. haha. tak tau tak tau. tak tau pasal ternak ayam. tau makan ayam jer. sedap!! ahahaha

    ReplyDelete
  4. haha Mr K pn komen yg sme psl entry i ni..mentang2 le die ske sgt mkn aym..so pemakanan ayam pn die sgt jg..ekeke.ampunn Mr K=)

    ReplyDelete
  5. wah!!!tabik spring kat awk yumie!!!awk tau wat kira2 pasal ternak aym ni....sy tau mkn aym jer..upah sembeleh aym or wat so ever..lgsg xtau..hehehe

    ReplyDelete
  6. Suria:.haha ini adlh kesan krn tiada sbrg progress yg blh diupdate..tiba2 terfikir psl aym w/pn itu sbnrnye bdgt parents sye..hehe.abs asl blk kg je slu dgr cite itu dan ini dr mak n duk tmn mak g psr.maka tau le serba sdkt..hehe klaka kn??

    ReplyDelete

♥ Your notes ♥